Heusden Transparant Updates - Heusden Transparant

Title
Ga naar de inhoud

Fabeltjes(krant)

Heusden Transparant
Gepubliceerd door in Flor de Oliva ·
Tijdens de laatste raadsvergadering  ging het onder andere over de restauratie van het kasteel d’Oultremont. Voor zover ik weet heeft de gemeente er de afgelopen 10 jaar vrijwel niets aan gedaan en dan komt er een moment, het is immers een rijksmonument, dat je er iets aan moet doen. Of je nu wilt of niet.
Volgens Van der Poel gaat dat geintje tussen de 1,2 en 1,4 miljoen euro kosten die dus door de gemeente, lees inwoners van Heusden moeten worden opgehoest.

Ja, misschien krijgt de gemeente nog wel wat subsidie, maar die moet nog worden aangevraagd en dus is het nog niet zeker dat de gemeente die subsidie krijgt. Ook werd duidelijk dat de gemeente het, aan de buitenkant gerestaureerde kasteel, daarna gaat proberen te verkopen.
Toen ik dat allemaal aanschouwde kwamen er prompt herinneringen bij mij op. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw bij de discussie of het kasteel roze mocht worden geverfd werd door het college bezworen dat de verf geen negatief effect had op stenen en voegwerk. Nu blijkt dat met name de verf verwoestend is geweest voor de stenen en het voegwerk.

Na het faillissement van het Land van Ooit kocht de gemeente de failliete boedel. Op zich slim want men kon een deel van de grond goed gebruiken voor planologische ontwikkelingen. Toen men het restant echter kon verkopen, ongeveer 10 jaar geleden, was er een wethouder die de mening was toegedaan dat het geheel goud geld waard was en dus zeker met winst verkocht zou kunnen worden. Dat laatste is echter nooit uitgekomen, sterker, er is al een verliesvoorziening van ettelijke miljoenen.
Clean stones. Ongeveer 8 jaar geleden speelde de discussie over fijnstof al. Het plaatsen van clean stones bovenop de geluidschermen langs de A59 zou fijnstof opvangen. Het kostte enkele miljoenen meer, maar ok alles voor de goede zaak. Later, toen uit onderzoek bleek dat niet kon worden aangetoond dat de clean stones deden waarvoor ze bedoeld waren, stelde Van der Poel, ach, het nut is niet aangetoond maar ik zou het zo weer doen.

Meer van recente datum is de invoering van het omgekeerd inzamelen. Op zich een fantastisch streven en goed doel. Echter ook hier weer blijkt de aanpak van Van der Poel niet bijster slim. Hij roept op voorhand dat het de inzameling van afval op die manier goedkoper wordt. Hij verzint rekenmodellen. En die komen, net als bij de clean stones gewoon weer niet uit. Sterker, per saldo zal de Heusdenaar in de toekomst meer moeten betalen voor het afval.
En daar zit nu mijn probleem. Als Van der Poel roept dat hij denkt dat wij het kasteel, na restauratie, kunnen verkopen en zo een beetje uit de kosten kunnen komen dan twijfel ik ernstig als ik naar de geschiedenis kijk. Op de eerste plaats denk ik dat de restauratie veel duurder uit pakt dan Van der Poel nu zegt. Ik zal absoluut niet verbaasd zijn als Heusden geen subsidie krijgt en ik zal evenmin verbaasd zijn als het kasteel bij verkoop minder op brengt dan de totale kosten van de restauratie van de buitenzijde.

De uiteindelijke uitkomst in deze, ik vrees hetzelfde als in het verleden. De inwoner van Heusden mag de rekening betalen. Net als voor de clean stones, net als voor het centrumplan Vlijmen, net als voor de privatisering van Het Run, net als voor het omgekeerd inzamelen, net als voor de bouw van Dillenburcht. In Heusden komt een raming nimmer uit, hij is altijd te laag, er zijn altijd tegenvallers en ga zo maar door.
Ik droom vaak, maar ik geloof niet meer in de Fabeltjes van Van der Poel.

Adios amigos,

Flor de Oliva


© 2018 - Heusden Transparant. Alle rechten voorbehouden.
Webhosting & Design by Conective.nl
Terug naar de inhoud